De meeloop-knop: onmisbaar bij schaarse vacatures

Bij veel vacatures zie je het staan: bel of mail gerust om een keer meelopen, een kop koffie drinken of even de sfeer proeven. Allerlei opties worden de schaarse kandidaat aangeboden om laagdrempelig in contact te komen met de organisatie. Maar dit is niet genoeg. Wij leggen je uit waarom niet. 


Weinig aanmeldingen

Een aantal jaar geleden werkte ik (Monique) aan de vacature voor operatieassistenten. Omdat deze doelgroep ontzettend schaars is, deden we er alles aan om kandidaten te werven: de vacaturetekst regelmatig herschrijven, nieuwe foto's en video's, social media campagnes en referral acties... Helaas leverde dit niet genoeg kandidaten op.


Frustratie... 

Met google analytics analyseerde ik regelmatig de vacature. Ik zag dat deze toch regelmatig bezocht en gelezen werd. Desondanks werd er niet gesolliciteerd. Frustrerend! Want ik had met mijn eigen ogen gezien hoe mooi de splinternieuwe operatie kamers waren en hoe leuk het team is dat er werkt. Ook had dit ziekenhuis veel te bieden wat betreft ontwikkeling. Ik was ervan overtuigd dat kandidaten direct om zouden zijn, wanneer ze zelf binnen zouden stappen op deze OK. Daarom boden we ze aan een dagdeel mee te lopen. Je kon je hiervoor eenvoudig opgeven, bijvoorbeeld via e-mail, telefoon of zelf WhatsApp. 

Ondanks alle opties, gebeurde er niets. Nog steeds werd de vacature regelmatig bekeken, maar er kwamen geen sollicitaties of aanmeldingen om mee te lopen. Het moet dus nóg makkelijker, was mijn conclusie. 

 De oplossing
Ik besloot een meeloop-knop te maken. Een knop waarachter een kort formulier hangt, waarbij je alleen je  naam, e-mail en telefoonnummer hoeft in te vullen. Zonder aanvullende acties, hadden wij binnen één week twee aanmeldingen om te lopen! En niet van de minste kandidaten: beide zeer ervaren operatieassistenten van een ander ziekenhuis in de buurt. 

Details bepalen het succes
Natuurlijk belde ik de kandidaten direct op. Ik vroeg hen naar hun reden om zich voor het meelopen aan te melden. Het antwoord: “Ik zit al zolang in het vak in bij mijn huidige werkgever. Ik heb het zeker nog maar mijn zijn, maar jullie bieden zo laagdrempelig aan om eens achter een andere deur mee te kijken, dat lijkt me toch wel erg leuk!” 

De details hebben het verschil gemaakt. Een Whatsapp sturen is al laagdrempelig, maar de kandidaat moet alsnog bedenken: “Hoe ga ik openen? Wat ga ik vragen? Waarom wil ik eigenlijk meelopen?'' Allemaal vragen die de stap toch net de groot kunnen maken of de kandidaat weer aan het twijfelen brengt. De knop is nóg laagdrempeliger en daarmee nog meer uitnodigend.  

Van de twee kandidaten is één daadwerkelijk aangenomen. Toch een hele prestatie om zo'n kandidaat met een bak ervaring binnen te halen in deze krappe arbeidsmarkt! 

Iedereen laten meelopen? 

Nu hoor ik je denken: "'Leuk, die meeloop-knop, maar ik kan toch niet zomaar iedereen laten meelopen in mijn bedrijf?'' Dat klopt. Daarom adviseren wij de knop niet altijd in te zetten. Kies er alleen voor bij schaarse vacatures. Bij makkelijk vervulbare vacatures, kun je de drempel juist wat hoger maken, om te voorkomen dat je wordt overladen met kandidaten. 


En het betekent ook zeker niet dat je iedereen die zich aanmeld maar direct moet laten meelopen. Natuurlijk check je of de kandidaat potentieel geschikt is: heeft de kandidaat je juiste opleiding en ervaring? Eventueel kun je vooraf ook een verkennend gesprek plannen. Kandidaten snappen echt dat zij niet zomaar ergens binnen kunnen stappen. Een screening vooraf is heel logisch gezien privacy richtlijnen, werkdruk, etcetera. In ieder geval ben jij alvast in contact met de schaarse kandidaat. En dat is de eerste stap naar een aanname! 


Ook een meeloop-knop?

Wil jij ook een meeloop-knop bij jouw vacature op de website of heb je hulp nodig bij het vervullen van jouw vacature? Neem vrijblijvend contact met ons op of stuur een app.