10 tips voor de beste smartphone foto’s!
De camera van je telefoon heeft natuurlijk niet dezelfde kwaliteit als die van een professionele camera. Toch kun je jouw organisatie goed in beeld brengen met je smartphone. Een groot voordeel van smartphone foto’s is dat ze authentiek zijn. En dat is precies wat de potentiële kandidaat wil zien: hij wil weten hoe het er écht aan toe gaat binnen jouw organisatie. Daarom is een goede mix van professionele en smartphone foto’s is daarom de beste optie. Maar hoe maak je een goede smartphone foto? Wij geven je 10 tips voor het maken van de beste smartphone foto!
1. Schone lens 🧽
Voordat je begint met het maken van foto’s is het belangrijk dat je lens van de camera goed schoon maakt. Haal een doekje over de lens of maak het even schoon met je mouw. Het zou toch zonde zijn wanneer je zo je best doet op je foto’s en hij mislukt, doordat je deze gemakkelijke stap overslaat.
2. Welk type foto wil je maken? 📸
Het is handig om van te voren te bepalen wat voor type foto je wil maken. Je kunt kiezen voor een standaard (verticaal/horizontaal), panorama of vierkante foto. Wanneer je dit van te voren bepaalt en de juiste instelling kiest, heb je direct het goede formaat en hoef je je foto achteraf niet te bewerken.
3. Stel een raster in op je telefoon 📱
Door een raster in te stellen kun je door de lijnen goed zien of de foto recht is en de desbetreffende persoon achter de camera of de objecten op de juiste manier in beeld worden gebracht.
Iphone:
instellingen > camera > raster aan.
Android:
camera > instellingen > rechter “tandwieltje” > richtlijnen aan.
4. Zorg voor het juiste licht 💡
Het allerbelangrijkste bij fotografie is de belichting, zowel natuurlijk- als kunstmatig licht. Wat wil je uitstralen naar je doelgroep? Een lichte foto werkt vrijwel altijd goed, je kunt alles duidelijk in beeld brengen en het geeft een rustig gevoel. Bij donkere foto’s krijg je direct een wat spannender beeld. Als je aan de slag gaat met fotografie is het belangrijk dat je met het licht mee schiet, zorg er dus voor dat “het licht” altijd in jouw rug is. Daarnaast kun je de belichting nog wat aanpassen door middel van het ‘’zonnetje’’. Deze kun je omhoog en omlaag bewegen om zo het juiste licht te creëren voor jouw foto.
5. Focus 🔒
Naast de juiste belichting is het ook van belang dat de focus juist is. Op deze manier stel je jouw hoofdpersoon of -object scherp en geef je een professionelere uitstraling aan je foto’s. De focus kun je instellen door je vinger enige tijd ingedrukt te houden op het onderdeel waar jij de focus op wil hebben. Er ontstaat nu, net als bij “het zonnetje”, een vierkant in je scherm en bovenaan komt er AE/AF VERGRENDELING
te staan. Wanneer je dit ziet, is je mobiel gefocust op het door jou gekozen onderdeel.
6. Extra functies 🚶♀
De camera van je telefoon kent nog wat extra functies. Zo kun je kiezen voor een portretfoto, die ervoor zorgt dat het “onderwerp” scherp is en de achtergrond wazig. Wist je dat je je portretfoto 3D kunt maken op Facebook?
Wil je een belangrijk moment vastleggen? Kies dan voor de burstmodus of een live-foto. Met de burstmodus
kun je snel veel beelden achter elkaar vastleggen en met een live-foto
wordt er een korte opname gemaakt. Met beide functies kun je gemakkelijk na het maken van het beeld kiezen welke het beste is en hoeft de actie niet nogmaals te worden vastgelegd.
7. Kwaliteit ✨
Hoewel je met je telefoon een goed en authentiek beeld kunt schetsen van jouw organisatie, is het wel fijn dat de kwaliteit van het beeld niet verloren gaat. Het is daarom verstandig om de zoomfunctie niet te gebruiken, hierdoor krijg je een korrelig beeld. Ga zelf wat dichter naar “het onderwerp”, hierdoor krijgt de doelgroep het idee dat zij daadwerkelijk een kijkje achter de schermen krijgen. Ook de flits kun je beter achterwege laten, spelen met het daglicht is veel natuurlijker. Wanneer je foto’s maakt met slecht weer of wanneer het donker is, kun je natuurlijk wel de flits gebruiken.
8. Goede hoek 📐
Wanneer je begint met het maken van foto’s, kies er dan voor om het zo makkelijk mogelijk te houden. Zorg voor niet te veel ruis op de achtergrond en kies de juiste hoek. Hoe wil je het onderwerp vastleggen? Wanneer je recht voor de persoon of het onderwerp gaat staan krijg je al een heel ander en directer beeld dan wanneer je het onderwerp op ⅓ van het raster zet of de foto van onder of boven neemt. Probeer dit eens uit.
9. Privacy en richtlijnen 📄
Voordat je begint met het maken van foto’s, is het belangrijk dat je zeker weet dat je de foto's kunt gaan gebruiken. Bijvoorbeeld: is de medewerker akkoord gegaan met het online plaatsen van zijn of haar foto? Om achteraf geen problemen te krijgen kun je hem/haar van te voren een privacyverklaring laten teken. En heeft de medewerker de juiste werkuitrusting aan? Draagt hij/zij geen accessoires die officieel niet mogen? Zorg er ook voor dat er geen vertrouwelijke informatie in beeld is. Je wil natuurlijk geen negatieve reacties krijgen van oplettende vakgenoten.
10. Blijven oefenen 🚀
Nog niet helemaal tevreden met het eindresultaat? Geen probleem, je begint pas net. Kijk wat andere bedrijven doen, bedrijven die jou inspireren. En blijf vooral oefenen, oefening baart kunst. Je zult zien dat na een aantal keer fotograferen je er al veel beter in word!
Toch nog steeds niet het juiste resultaat na een aantal keer oefenen of simpelweg geen tijd of mogelijkheden voor fotografie? Neem gerust contact met ons op of stuur ons een app. We helpen je graag!